Składniki żywności a kontrola wagi u psów

Dieta i suplementacja

Postępowanie dietetyczne w przypadku wystąpienia nadwagi i otyłości na tle błędów żywieniowych wymaga przede wszystkim racjonalnego podejścia do komponowania dawek pokarmowych. Aby dobrze wykonać to zadanie, konieczne jest poznanie zagadnień fizjologii przewodu pokarmowego, roli poszczególnych składników pokarmowych oraz zasad postępowania w dietoterapii. Takie kompleksowe podejście pozwoli zrozumieć, skąd bierze się problem nadwagi i otyłości, ale co ważniejsze – jak mu zaradzić w sposób bezpieczny i zapewniający trwałość efektów.

Diagnostyka zwiększonej masy ciała jest dopiero pierwszym etapem działania. Badanie kliniczne psa i ocena BCS (Body Condition Score) pozwala na wykrycie problemu, zdefiniowanie jego przyczyny i przygotowanie programu terapeutycznego. W niniejszym artykule pominiemy aspekt nadwagi i otyłości jako następstwa innych procesów patologicznych, toczących się w organizmie, a ograniczymy się tylko do postępowania przy zwiększonej masie ciała na tle błędów żywieniowych. Proces terapii z zastosowaniem diety powinien składać się przynajmniej z trzech kroków:

  • przekonania właściciela do konieczności dokonania zmian w sposobie żywienia i w jakości wykorzystywanych składników odżywczych,
  • stosowania się do zaleceń żywieniowych i wprowadzenia aktywności ruchowej jako podstawy działania terapeutycznego,
  • ustalenia sposobów komunikowania się z właścicielem zwierzęcia w celu wprowadzenia dietoterapii i monitorowania jej postępów.

Wbrew pozorom, to nie zalecenia żywieniowe są najtrudniejsze do realizacji. Z doświadczenia wynika, że to przekonanie właściciela zwierzęcia o konieczności podjęcia leczenia, a następnie regularna komunikacja w długotrwałym procesie dietetycznym stanowi najtrudniejszy moment działania. Problem jest na tyle istotny i rozległy, że wymaga osobnego potraktowania, dlatego w niniejszym artykule zajmiemy się jednym aspektem drugiego etapu – zmianą sposobu żywienia, a konkretnie zrozumieniem wpływu poszczególnych składników żywnościowych na regulację masy ciała.

Podstawy działania

Najogólniej mówiąc, podstawą działania jest takie dobranie składników, aby zapewniało ono ujemny bilans energetyczny. Jasne jest, że stan taki uzyskamy przy udziale dwóch czynników: zmniejszenia wartości energet...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Animal Expert"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów czasopisma w wersji elektronicznej
  • Zniżki na konferencje i szkolenia
  • ...i wiele więcej!

Przypisy