Oleje roślinne w diecie kota – tak czy nie?

Dieta i suplementacja

Zbilansowana dieta to taka, która zawiera niezbędne składniki odżywcze oraz dostarcza odpowiednią ilość energii potrzebnej zarówno do prawidłowego rozwoju, jak i do utrzymania wszystkich funkcji organizmu. Elementy diety o niewłaściwej jakości i podawane w nieprawidłowej ilości mogą być jedną z przyczyn rozwoju chorób układu pokarmowego, a także wielu innych dolegliwości o podłożu metabolicznym. Jednym z takich składników są lipidy, popularnie zwane tłuszczem, którego odpowiednia podaż ma wielkie znaczenie dla zdrowia zwierzęcia.

Nie tylko ilość jest ważna – źródło tłuszczu w diecie kota musi być odpowiednie. Niestety, to oleje roślinne cieszą się niezasłużenie dużą popularnością wśród opiekunów kotów, a przecież koty to zwierzęta bezwzględnie mięsożerne. Wskazują na to chociażby zęby – ostre, nieprzystosowane do rozcierania i żucia pokarmu. Koty nie posiadają enzymu amylazy ślinowej; ich żołądek jest prosty, jednokomorowy, o hakowatym kształcie, wydzielający duże ilości kwasu solnego. Krótkie jelita oraz krótki czas trawienia treści pokarmowych również są typowe dla zwierząt mięsożernych. Także w zakresie tłuszczu w diecie kot jest mięsożercą, a jego organizm nie korzysta z podaży tłuszczów roślinnych.

Podział tłuszczów

Zacznijmy jednak od wyjaśnienia, czym są tłuszcze (lipidy). Termin ten jest bardzo szeroki i w zależności od tego, jakie kryteria przyjmiemy, można dokonać jego różnej klasyfikacji. Wyróżniamy tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Ze względu na konsystencję dzielimy tłuszcze na stałe oraz płynne, które potocznie nazywamy olejami, natomiast na podstawie budowy chemicznej wyróżniamy tłuszcze proste i złożone. Tłuszcze proste to estry wyższych kwasów tłuszczowych i glicerolu. W tłuszczach złożonych, oprócz kwasów tłuszczowych i glicerolu, mogą znajdować się jeszcze cukry, aminy i alkohole (zarówno łańcuchowe, jak i cykliczne, np. cholesterol). Co więcej, jeśli glicerol estryfikują kwasy nieorganiczne, np. kwas fosforowy, mówimy wtedy o fosfolipidach.

Kwasy tłuszczowe

Jak widać, jest to bardzo złożona grupa, którą niełatwo sklasyfikować. Cechą charakterystyczną tej klasy związków jest występowanie w nich kwasów tłuszczowych. Kwasy tłuszczowe to węglowodory o wzorze sumarycznym CH3(CH2)nCOOH. Są głównym komponentem lipidów i odpowiadają za przepuszczalność membran komórkowych. Jest to podstawowy materia...

Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów



Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Animal Expert"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów czasopisma w wersji elektronicznej
  • Zniżki na konferencje i szkolenia
  • ...i wiele więcej!

Przypisy