Zboża, a zwłaszcza kukurydza i pszenica, od dziesięcioleci są wykorzystywane jako źródło węglowodanów w karmach dla zwierząt domowych. Jednocześnie zboża należą do najważniejszych źródeł toksycznych zanieczyszczeń w karmach. Między innymi dlatego w ostatnich latach popularność zyskują diety bezzbożowe. Jedną z dostrzeganych korzyści zdrowotnych jest możliwość ograniczenia spożycia zbóż przez zwierzęta towarzyszące, tym samym teoretycznie zmniejszając ryzyko potencjalnego narażenia na mykotoksyny.
Czym są mykotoksyny?
Zanim przejdę do odpowiedzi na to pytanie, chciałabym wytłumaczyć jeszcze jedno pojęcie, które często będzie się pojawiało w tekście. Chodzi o termin „pleśnie”, który jest potoczną nazwą grzybów strzępkowych, występujących powszechnie w środowisku. Z jednej strony pleśnie odgrywają ogromną rolę w środowisku naturalnym i są wykorzystywane w przemyśle spożywczym, m.in. do produkcji serów, pieczywa czy alkoholi. Nadają żywności charakterystyczny smak i właściwości organoleptyczne, które często wykorzystujemy w naszych kuchniach.
Z drugiej jednak strony niektóre gatunki pleśni wpływają negatywnie na środowisko. Powodują rozkład żywności i obniżają wartości odżywcze produktów spożywczych. Żywność może być także skażona toksynami wytwarzanymi przez grzyby pleśniowe, co często...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Animal Expert"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów czasopisma w wersji elektronicznej
- Zniżki na konferencje i szkolenia
- ...i wiele więcej!