CZYM JEST KOCIA ALERGIA POKARMOWA?
Dolegliwości wynikające z nadwrażliwości kotów na przyjmowane składniki pokarmowe po raz pierwszy opisano w literaturze już w 1933 r. Poza tym gatunkiem podobne obserwacje poczyniono także w stosunku do psów, bydła, koni, świń oraz ludzi.
Obecnie alergię pokarmową definiuje się jako „wszystkie reakcje o podłożu immunologicznym następujące po spożyciu pokarmu”. Odróżnia się ją w ten sposób od nietolerancji pokarmowej, której pojawienie się nie ma podłoża immunologicznego i zazwyczaj występuje w krótkim czasie od spożycia szkodliwego składnika pokarmowego. W przypadku alergii pokarmowej najbardziej prawdopodobnymi mechanizmami immunologicznymi, które ulegają aktywacji, są reakcje nadwrażliwości typu I, III i IV. Alergeny pokarmowe to głównie (gliko-)białka o masie cząsteczkowej od 10 do 70 kDa, odporne na działanie ciepła, kwasu i proteaz.
WIELOELEMENTOWY PROBLEM
Alergia pokarmowa staje się zjawiskiem problematycznym już na etapie diagnozy. Dokładna częstotliwość jej występowania u kotów jest nieznana. Do jej rozwoju nie ma predyspozycji rasowych, płciowych ani wiekowych, choć istnieją przesłanki, iż u kotów syjamskich i ich krzyżówek ryzyko rozwoju schorzenia jest większe.
Obecnie przyjmuje się, że 1–6% wszystkich chorób dermatologicznych kotów i 11% przypadków prosówkowego zapalenia skóry wynika z alergii pokarmowej, która jest chorobą dającą objawy kliniczne przez cały rok. Sezonowe nasilanie się objawów może być spowodowane współistniejącymi stanami alergicznymi, jak alergia na pchły (APZS), lub atopowym zapaleniem skóry (AZS). Uważa się, że przeciętnie pojawienie się klinicznych objawów alergii pokarmowej poprzedza długi okres refrakcji, trwający 2 lata lub dłużej. Nie wyjaśnia to jednak sytuacji, gdy alergie pokarmowe są rozpoznawane u pacjentów mających mniej niż 1–2 lata.
U większości kotów, u których wystę...