Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dieta i suplementacja , Otwarty dostęp

19 listopada 2021

NR 26 (Listopad 2021)

Alergie pokarmowe – zastosowanie alternatywnych ŹRÓDEŁ białka w diecie zwierząt. Znak postępu czy konieczność?

0 21

W ciągu ostatnich dekad zarówno w medycynie człowieka, jak i w weterynarii obserwujemy spore zmiany w zakresie żywienia. Ciągły postęp medycyny weterynaryjnej sprawił, że schorzenia kiedyś niezdiagnozowane aktualnie mogą być wykrywane i skutecznie leczone. Przykładem tego typu chorób są schorzenia na tle alergicznym.

Częstymi przyczynami konsultacji lekarsko-weterynaryjnych są schorzenia o podłożu dermatologicznym. Zwykle jedną z przyczyn wizyty jest występowanie alergii lub nadwrażliwości na składniki pokarmowe, a większość z nich to składniki bardzo łatwo dostępne i często stosowane w żywieniu psów i kotów. Zmusza to naukowców do poszukiwania alternatywnych źródeł białka, które z powodzeniem wykorzystać można w pożywieniu. 

POLECAMY

Badania naukowe jasno wykazują, że alergia pokarmowa jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób skóry wśród zwierząt domowych. Jej przypadki dotyczą nawet 5% wszystkich chorób dermatologicznych u psów i blisko 25% przypadków schorzeń o podłożu alergicznym występujących w populacji psów domowych. Alergia pokarmowa niejedno ma oblicze. Opiekunowie zwierząt cierpiących na tego typu schorzenia doskonale znają objawy, które powinny zaniepokoić. U zwierzęcia dotkniętego nadwrażliwością na dane składniki pokarmowe zaobserwować możemy objawy pochodzące z różnych części organizmu. Wystąpić mogą zarówno problemy skórne, jak i na przykład reakcje ze strony układu pokarmowego, takie jak wymioty czy biegunka.

Zdrowie i ekologia w idealnym Połączeniu

Udowodniono, że do najczęstszych alergenów pokarmowych wśród białek pochodzenia zwierzęcego u psów należą wołowina i drób. Mięsa, o których mowa, stanowią bardzo popularny składnik wielu karm dostępnych na rynku zoologicznym. Całość dodatkowo komplikuje fakt, że nawet co drugie zwierzę domowe wykazuje nietolerancję na więcej niż jeden składnik pokarmowy. Połączenie tych składowych bardzo utrudnia walkę z alergią. Naturalnym następstwem diagnostyki chorób jest konieczność ich leczenia. W przypadku zwierząt borykających się z chorobami dermatologicznymi lub pokarmowymi ogromną rolę w skutecznej walce z nimi odgrywa odpowiednio zbilansowane, hipoalergiczne i pełnowartościowe żywienie. Z tego powodu wykorzystywanie białek innych niż konwencjonalne staje się w obecnych czasach niemalże koniecznością. Wspomniane alternatywne źródła zyskują na popularności także z innego powodu, który na pierwszy rzut oka może być niezauważalny. Mowa tutaj o wpływie na otaczający nas świat. Produkcja żywności związana z przemysłową hodowlą zwierząt ma bowiem ogromny wpływ na ekosystem. Z tego powodu nieustannie prowadzone są badania nad możliwościami zmniejszania negatywnego oddziaływania procesów produkcyjnych na środowisko naturalne.

Jak więc dbać o zdrowie naszych zwierząt i jednocześnie przyczynić się do ochrony środowiska, w którym żyjemy? Warto rozważyć stosowanie innych niż standardowe źródeł białek w diecie naszych psów i kotów. Zarówno na polskim, jak i ogólnoświatowym rynku diet weterynaryjnych coraz popularniejsze stają się karmy bazujące na niezwierzęcych źródłach białka. Przykładem takich protein jest białko pochodzące z… owadów. 

Hipoalergiczna innowacja, czyli owady 

Białko pochodzące z owadów Hermetia illucens jest bogate w aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm zwierzęcia nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie. Aminokwasy takie muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem. Zastosowanie protein insektów w żywieniu zwierząt i ludzi zyskuje coraz większą popularność ze względu na stale pojawiające się nowe doniesienia naukowe dotyczące ich pozytywnego wpływu. Warto pamiętać, że owady stanowią nie tylko podstawę żywienia zwierząt egzotycznych, ale w warunkach naturalnych są równie ważnym składnikiem diety wielu gatunków zwierząt psowatych, kotowatych, ptaków czy ryb. W wielu rejonach świata owady są także ważnym składnikiem diety człowieka.

Wiemy już, że zastosowanie alternatywnych źródeł białka zwierzęcego ma pozytywny wpływ na organizm psa. Nie jest to jednak jedyna zaleta wykorzystywania owadów do żywienia zwierząt. Atutem tego typu działań jest również dbałość o środowisko naturalne. Produkcja mięsa jest, niestety, jedną z najmniej ekologicznych gałęzi przemysłu. Liczby nie kłamią. Spożycie mięsa w skali świata wciąż wzrasta. Od lat 60. XX wieku jego spożycie na skalę światową wzrosło aż pięciokrotnie. Statystyki są bezlitosne, bowiem do wyprodukowania 1 kilograma mięsa potrzeba dużo więcej powierzchni rolnej niż do produkcji 1 kilograma żywności roślinnej lub białka z owadów. W czasie całego procesu produkcji białka zwierzęcego zużywane są bardzo duże ilości wody, a atmosfera jest zanieczyszczana ogromną ilością gazów ciepla...

Artykuł jest dostępny w całości tylko dla zalogowanych użytkowników.

Jak uzyskać dostęp? Wystarczy, że założysz bezpłatne konto lub zalogujesz się.
Czeka na Ciebie pakiet inspirujących materiałow pokazowych.
Załóż bezpłatne konto Zaloguj się

Przypisy