W ciągu ostatnich lat rosnące zainteresowanie wpływem żywienia na zdrowie przewodu pokarmowego doprowadziło do intensyfikacji badań nad rolą składników odżywczych i nutraceutyków w łagodzeniu objawów gastrycznych. Zidentyfikowano szereg czynników dietetycznych wpływających na przebieg chorób przewodu pokarmowego, w tym rodzaj i strawność białka, zawartość i jakość tłuszczu, typ zastosowanych węglowodanów, obecność błonnika, probiotyków, prebiotyków, a także mikro- i makroskładników wpływających na mikrobiotę jelitową.
Koty jako obligatoryjni mięsożercy mają unikalne wymagania metaboliczne, które odróżniają je od innych gatunków towarzyszących, takich jak psy. Niektóre klasyczne założenia dietoterapii oparte na danych z innych gatunków ssaków mogą być nieadekwatne w przypadku kotów. Przykładem jest stosunek do ograniczania białka – w kontekście metabolizmu kota często nie tylko nieuzasadnione, ale wręcz szkodliwe.
Celem niniejszego artykułu jest omówienie aktualnego stanu wiedzy na temat żywienia kotów z problemami gastrycznymi. Przedstawione zostaną najczęstsze jednostki chorobowe, kluczowe składniki diety wspierające leczenie oraz wyniki badań klinicznych nad skutecznością dietoterapii w praktyce weterynaryjnej. Szczególną uwagę poświęcono wpływowi diety na mikrobiom jelitowy.
Najczęstsze schorzenia gastryczne u kotów
Schorzenia przewodu pokarmowego u kotów mogą mieć zróżnicowaną etiologię i przebieg, a ich manifestacja kliniczna bywa niespecyficzna, co utrudnia rozpoznanie i leczenie. Do najczęściej występujących problemów gastrycznych zaliczamy ostre i przewlekłe zapalenie żołądka, zapalenie żołądka i jelit, choroby zapalne jelit (enteropatie – dawniej IBD), a także stluszczenie wątroby, wtórne do głodzenia się kota...