Aby dla Czytelnika było jasne, jakiej choroby dotyczy ten tekst, pozwolę sobie rozpocząć od krótkiej charakterystyki tej jednostki chorobowej, opierając się na wpisie zatytułowanym „O grypie ptaków”, który można znaleźć na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Ptasia grypa – ogólna charakterystyka
Według zamieszczonych tam informacji, grypa ptaków, czyli tzw. AI (od angielskiego terminu „Avian influenza”, dawniej nazywana też pomorem drobiu), to choroba wirusowa, która w przeważającej części dotyczy ptaków – zarówno hodowlanych, jak i dzikich. Do zakażeń, do których dochodzi wśród ptaków, prowadzą wirusy grypy przejawiające zarówno wysoką, jak i niską zjadliwość (ang. Highly Patogenic Avian Influenza lub Low Patogenic Avian Influenza). Obecnie rozróżniamy trzy typy wirusów:
- Typ A – atakujący ptaki oraz ssaki,
- Typ B – atakujący ssaki (ludzi oraz ssaki morskie),
- Typ C – atakujący ssaki (ludzi oraz świnie).
O tym, do którego podtypu zalicza się konkretny wirus, decyduje badanie materiału genetycznego danego szczepu. Wszystko zależy bowiem od tego, które typy białek glikoproteinowych są w nim zakodowane – mowa tutaj o hemaglutyninie (H) oraz neuraminidazie (N). Zgodnie z aktualną wiedzą, przyjmuje się, że w wirusie grypy typu A udało się rozpoznać 9 podtypów N oraz 16 podtypów H. Wiadomo również, że grypa ptaków w postaci wysoce zjadliwej jest wywoływana przez niektóre szczepy podtypów H5 i H7 wirusa grypy typu A.
Dróg wydalania wirusa z organizmu chorych osobników jest ki...