Zacznijmy od podstawy, czyli procesu ich tworzenia. W przypadku karmy suchej, najpierw zostają wymieszane surowce suche z wilgotnymi (woda, tłuszcz), aby następnie poddać je działaniu wysokiej temperatury. Później umieszcza się je w ekstruderze, w którym na skutek tarcia oraz zwiększonego ciśnienia następuje gotowanie. Może to powodować zmniejszenie zawartości białka i witamin – producenci uzupełniają je na późniejszych etapach. Kolejny krok polega na przeciśnięciu masy przez otwory, aby uzyskać pożądany kształt krokietów. Ostatni etap to wysuszenie karmy poniżej 10% wilgotności, gwałtowne schłodzenie oraz spryskanie jej płynną zawiesiną, dla uzyskania odpowiedniego smaku i aromatu.
Produkcja karmy mokrej jest nieco inna. Wszystkie surowce zostają rozdrobnione ora...
Pozostałe 90% treści dostępne jest tylko dla Prenumeratorów
- 6 wydań czasopisma "Animal Expert"
- Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów czasopisma w wersji elektronicznej
- Zniżki na konferencje i szkolenia
- ...i wiele więcej!