Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dieta i suplementacja

18 września 2019

NR 13 (Wrzesień 2019)

Owady w karmie. Obiecujący kierunek dla branży pet food

0 27

Białko bogate w aminokwasy egzogenne, korzystny wpływ na mikrobiom przewodu pokarmowego i układ immunologiczny oraz hipoalergiczność – to tylko niektóre zalety stosowania owadów w diecie psów i kotów. I choć obecność owadów w karmach nie jest już nowością, to wyniki badań nad ich właściwościami wciąż zaskakują.

HiProMine – firma z Robakowa pod Poznaniem, która jest jedynym krajowym producentem owadów na skalę przemysłową – udowadnia, że komponenty owadzie w pet food to kierunek, który ma szansę stać się przełomowym ze względów zdrowotnych, a także z uwagi na ochronę środowiska naturalnego. 
HiProMine od lat prowadzi intensywne prace badawcze nad wykorzystaniem owadów w produkcji pasz dla wielu gatunków zwierząt, w tym psów i kotów.
– Owady stają się coraz popularniejszym, alternatywnym źródłem białka w żywieniu zwierząt. Do niedawna były kojarzone jedynie z dietą zwierząt nieudomowionych w ogrodach zoologicznych czy egzotyczną kuchnią. Ostatnia dekada jednak jest okresem wzmożonych badań nad ich zastosowaniem również w paszach dla zwierząt gospodarskich oraz domowych, a w szczególności psów i kotów – mówi prof. dr hab. Damian Józefiak, prezes HiProMine SA.
Ponadto należy pamiętać, że w warunkach naturalnych owady stanowią istotny element diety wielu psowatych i kotowatych, będąc pokarmem stworzonym przez miliony lat ewolucji. Stanowią podstawę diety młodocianych stadiów ryb i wielu gatunków ptaków, a także cenne uzupełnienie diety płazów, gadów i ssaków. Dlatego należy je uznać za cenny, zwiększający wartość odżywczą składnik diet zwierząt domowych – domowych psów, kotów oraz gatunków owadożernych w naturze, takich jak tchórzofretki czy jeże pigmejskie.
Według różnych źródeł, od 60 do 80% ludzi spożywa regularnie owady, a w wielu krajach różne gatunki insektów są wręcz przysmakiem. Poza tym niektóre owady jadalne – ze szczególnym uwzględnieniem szarańczy – od czasu do czasu bywają prezentowane jako kulinarna atrakcja dla prawdziwych smakoszy.

Atrakcyjność zapachowa i smakowa

Materiały paszowe wytworzone z owadów mogą przybierać szereg form, począwszy od całych, nieprzetworzonych insektów, poprzez konserwowane preparaty białkowe, do mączek odtłuszczonych i pełnotłustych, a także separowanego tłuszczu. 
– Obecność insektów w diecie znacznie zwiększa jej atrakcyjność zapachową i smakową. Ma to największe znaczenie w przypadku diet dla zwierząt posługujących się węchem jako głównym organem w ocenie pokarmu, takich jak psy. W ich przypadku wykazano atrakcyjność węchową owadów na poziomie co najmniej porównywalnym z karmami komercyjnymi, zawierającymi już atraktanty zapachowe – wyjaśnia prof. dr hab. Damian Józefiak.
Zaobserwowano również znacznie większe zainteresowanie pokarmem z komponentami wytworzonymi z owadów w przypadku ptaków – drobiu i gatunków ozdobnych – oraz ryb – komercyjnie utrzymywanych karpiowatych i gatunków akwariowych. Powyższe wyniki świadczą o wysokiej przydatności owadów w branży pet food, gdzie akceptacja karmy przez zwierzę jest jednym z kluczowych aspektów zadowolenia klienta – jego właściciela. Co więcej, daje to możliwość wykorzystania insektów w coraz bardziej rozwijającym się segmencie pet food – w produkcji smakołyków funkcjonalnych i treningowych dla psów i kotów.
W przemyśle pet food jakość karmy z segmentu premium utożsamiana jest z wysoką zawartością mięsa w surowcach i białka pochodzenia zwierzęcego w składzie analitycznym. W powszechnym przekonaniu mięso to wołowina, wieprzowina, drób, ryby… Tymczasem owady mają szansę stać się nowym 
źródłem pełnowartościowego, wysoko przyswajalnego białka i tłuszczów. Jakie gatunki owadów można wykorzystywać do produkcji karm dla zwierząt towarzyszących? Specjaliści z HiProMine wskazują na larwy niektórych błonkoskrzydłych (np. Hermetii illucens), chrząszczy (np. Tenebrio molitor), ale również szarańcze czy świerszcze.

Aminokwasy, mikrobiom i odporność

Skład chemiczny owadów przypomina mięso łososia albo odkostnionego królika. Jednak ich wartość pokarmową trudno porównać do czegokolwiek, bo jest na tyle wyjątkowa, że przewyższa wołowinę i ryby. 
Najważniejszą zaletą owadów w żywieniu zwierząt jest wysoka jakość białka ogólnego, które jest bogate w aminokwasy egzogenne niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju zwierząt. Udział białka ogólnego kształtuje się w przedziale 40–75%, w zależności od gatunku i stadium rozwojowego insektów. Istotnym aspektem jest również korzystny profil tłuszczu surowego, który może stanowić 10–30% suchej masy materiału owadziego. W przypadku tłuszczu na uwagę zasługuje znaczna koncentracja kwasu laurynowego, mającego właściwości stabilizujące mikrobiom przewodu pokarmowego, a także stymulujące działanie układu immunologicznego. Ponadto w składzie tłuszczu owadziego dominujący jest udział średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, których pozytywne działanie na homeostazę organizmu zostało wielokrotnie potwierdzone.
– Ma to szczególne znaczenie w kontekście redukcji bakterii potencjalnie patogennych w przewodzie pokarmowym zwierząt, a więc zwiększania ich zdrowotności – uściśla prof. dr hab. Damian Józefiak.
Kolejną zaletą owadów, która również przekłada się korzystnie na homeostazę mikrobiomu przewodu pokarmowego, jest obecność białek o charakterze antymikrobiologicznym. W warunkach naturalnych chronią one organizm przed presją mikroorganizmów potencjalnie patogennych. Najbogatszym źródłem białek o charakterze antymikrobiologicznym znanym w przyrodzie są właśnie owady.
– Peptydy antybakteryjne (AMP – Anti Microbial Peptides) odznaczają się szerokim zakresem aktywności przeciwko patogenom, działają również na grzyby i wirusy. Wykazują także wysoką zmienność w obrębie czterech poznanych dotychczas klas. Dzięki temu występuje niewielkie prawdopodobieństwo powstania oporności na ich działanie – zaznacza prof. dr hab. Damian Józefiak. 
Owady są doskonałym komponentem diet naturalnych w modelach BARF i whole prey. W przeciwieństwie do wielu materiałów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego nie powodują reakcji alergicznych ani nietolerancji pokarmowych, które obecnie są coraz częściej obserwow...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Animal Expert"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów czasopisma w wersji elektronicznej
  • Zniżki na konferencje i szkolenia
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy