Dołącz do czytelników
Brak wyników

Dieta i suplementacja

18 listopada 2019

NR 14 (Listopad 2019)

Mały zakup, duży kłopot
Jak wybrać przysmaki dla psa?

0 22

Wybór przysmaków dla psa może przyprawić o zawrót głowy. Po pierwsze – z uwagi na szeroką ofertę rynku, po drugie – ponieważ najważniejsze informacje, które przesądzają o wysokiej jakości produktu, nie zawsze znajdują się na opakowaniu. Gdzie ich szukać? Co kryje się pod określeniem „naturalny” lub „obniżona zawartość białka”?

Zakup odpowiednich przysmaków dla psa staje się tym bardziej skomplikowany, im więcej jest cech, które producenci wykorzystują do różnicowania swojej oferty. Podobnie jak w przypadku karm liczy się nie tylko rodzaj surowca, technologia czy dodatki funkcjonalne, ale także poziom białka ogółem, udział komponentów roślinnych, hipoalergiczność, rodzaj użytych konserwantów itd. Prędzej czy później każdy opiekun psa lub kota stanie przed wyborem przysmaków dla pupila, bo przekąski stanowią m.in. element treningu, pomagają w budowaniu więzi opiekun – zwierzę, a przekąski funkcjonalne – jako uzupełnienie diety psa – są tak samo istotne jak dobrej jakości karma. Jakie czynniki decydują o wysokiej jakości przysmaków? Czy istnieją wytyczne dla producentów, dotyczące polityki informacyjnej dla konsumentów?
W przypadku karm zalecenia dla producentów, dotyczące informacji na opakowaniu, zawiera Kodeks Dobrej Praktyki Znakowania Karmy dla Zwierząt Domowych, publikowany przez Europejską Federację Producentów Karmy dla Zwierząt Domowych (FEDIAF). Kodeks FEDIAF precyzuje m.in., jak należy rozumieć deklaracje na opakowaniach stosowanych w branży pet food. Jeśli można przyjąć, że przysmaki są częścią tego segmentu, wytyczne FEDIAF nie powinny omijać przekąsek.

Naturalny, czyli jaki?

Zgodnie z zaleceniami kodeksu FEDIAF termin „naturalny” powinien być stosowany tylko do określenia substancji uzyskanych z roślin, zwierząt, mikroorganizmów lub minerałów, do których niczego nie dodano. Poza tym mogą one zostać poddane jedynie takiemu przetworzeniu, które pozwala wykorzystać je do produkcji karmy (np. w procesie ekstruzji) i zachować ich naturalny skład. Natomiast do dopuszczalnych metod obróbki, które pozwalają zachować naturalność, zalicza się: zamrażanie, wędzenie i ekstrahowanie (wyodrębnianie określonych składników) bez udziału substancji chemicznych, suszenie, pasteryzację, mielenie, ekstruzję i granulowanie. Jeśli produkt spełnia te wymagania, może być – w ocenie stowarzyszenia producentów – określany jako „naturalny”. Niedopuszczalne technologie w produktach naturalnych to: wybielanie i inne zabiegi chemiczne oraz wykorzystanie surowców zawierających lub uzyskanych z organizmów genetycznie modyfikowanych.
To jednak nie jedyna możliwa definicja terminu „naturalny”. W branży pet food funkcjonują podejścia bardziej restrykcyjne. Wielu producentów karm i przysmaków podkreśla, że warunkiem naturalności jest technologia pozbawiona np. działania wysokiej temperatury. Technologie nisko przetworzone zwykle sprowadzają się do ograniczania listy czynności i upraszczania procesów tak, aby surowiec pozostał możliwie najmniej zmieniony (np. obróbka mięsa i suszenie). W przypadku przysmaków wysoko przetworzonych proces produkcji jest dużo bardziej złożony. Dla przykładu, technologię ekstruzji uznaje się za metodę produkcji karm i przekąsek wysoko przetworzonych – surowce poddawane są działaniu wysokiego ciśnienia i wysokiej temperatury. Wprawdzie kodeks FEDIAF uznaje ekstruzję za metodę naturalną, ale wysokie przetworzenie surowców w ekstruderze jest bezdyskusyjne.
Producenci naturalnych przysmaków dla zwierząt podkreślają, że ich głównym założeniem jest przede wszystkim zdrowie psa, dlatego eliminują czynniki, które mogą negatywnie wpłynąć na jakość produktu, czyli wysokie przetworzenie.
Na opakowaniach karm i przysmaków mogą również znaleźć się inne określenia, np. „obniżona zawartość tłuszczu” lub „zwiększony poziom białka”. Jak należy to rozumieć? W zasadzie deklaracje na opakowaniu definiuje producent, ale zgodnie z kodeksem FEDIAF są w tej kwestii konkretne ustalenia. Informacja o zwiększonym poziomie składnika oznacza, że jego zawartość w produkcie jest co najmniej o 15% wyższa niż w standardowej wersji. Deklaracja „obniżona zawartość” oznacza, że poziom substancji odżywczej bądź składnika jest co najmniej o 15% niższy od podobnego, standardowego produktu.

Przysmak nie tylko dla przyjemności

Gryzaki i przysmaki powinny stanowić około 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego psa. Jak sprawić, aby przekąski pozytywnie wpływały na zdrowie zwierzęcia?
– Należy wybierać przysmaki jak najmniej przetworzone i dostosowane do potrzeb konkretnego psa – radzi Michał Pisarczyk, właściciel firmy Balto, produkującej naturalne gryzaki dla psów. – Naturalne gryzaki są doskonałym źródłem białka, kolagenu, tłuszczów, minerałów,
witamin i probiotyków. Wybierając dobre, nisko przetworzone produkty, mamy pewność, że, oprócz zapewnienia radości naszemu czworonogowi, dostarczamy mu naturalnych suplementów diety – dodaje.
Gryzak bądź przysmak może pełnić wiele funkcji, stąd szeroka oferta przysmaków funkcjonalnych. 
Psom o silnej potrzebie żucia warto podać suszoną skórę jelenia w długich, 50-centymetrowych kawałkach, która zajmie psa na długo. Psy, które mają problemy z trawieniem, powinny mieć dietę wzbogaconą o żwacze wołowe lub baranie. W procesie szk...

Pozostałe 70% treści dostępne jest tylko dla prenumeratorów.

Co zyskasz, kupując prenumeratę?
  • 6 wydań czasopisma "Animal Expert"
  • Dostęp do wszystkich archiwalnych numerów czasopisma w wersji elektronicznej
  • Zniżki na konferencje i szkolenia
  • ...i wiele więcej!
Sprawdź

Przypisy