Olej z wiesiołka
Niezwykle wartościowym źródłem kwasów omega jest wiesiołek. Olej pozyskiwany z tej polnej rośliny obfituje w wiele różnych kwasów tłuszczowych. Głównie są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-6, takie jak kwas linolowy czy gammalinolenowy. Suplementacja oleju z wiesiołka polecana jest szczególnie psom borykającym się z problemami o podłożu dermatologicznym. Kwasy tłuszczowe omega wykazują bowiem działanie przeciwzapalne w obrębie skóry. Łagodzą natężenie świądu, zmniejszają podrażnienia skóry, a także oddziałują pozytywnie na okrywę włosową – redukują wypadanie oraz przetłuszczanie się włosów. Dzięki temu olej z wiesiołka znajduje szerokie zastosowanie w diecie psów długowłosych oraz wystawowych. Zawarty w oleju kwas oleinowy, będący przedstawicielem kwasów omega-9, powoduje obniżenie poziomu trójglicerydów w organizmie oraz całkowitego poziomu cholesterolu, w tym niekorzystnej frakcji LDL, zwanej złym cholesterolem. Dzięki temu kwas ten działa także ochronnie na układ sercowo-naczyniowy.
Olej lniany
Kolejnym przedstawicielem surowców o prozdrowotnych właściwościach jest len. Ta kojarzona niegdyś głównie z przemysłem tekstylnym roślina wykorzystywana jest na wiele różnych sposobów. Siemię lniane, nasiona lnu oraz pozyskiwany z niego olej są ważnym źródłem nie tylko kwasów omega-6, ale także kwasów omega-3! Zawarta w oleju Canvit mieszanka kwasów: linolenowego, linolowego oraz oleinowego cechuje się podobnymi do wyżej opisywanych właściwościami. Najważniejszym kwasem tłuszczowym występującym w oleju lnianym jest kwas alfalinolenowy (ALA). Wspiera on prawidłową funkcję ścian komórkowych, nerwów, układu odpornościowego, serca i naczyń krwionośnych. Jego pozytywny wpływ na centralny układ nerwowy został udowodniony naukowo. Dodatkowo wykazano, że zmniejsza on niepokój, redukuje stres i jednocześnie poprawia koncentrację. Może stanowić uzupełnienie diety zwierząt starszych oraz rosnących z uwagi na stymulujący wpływ na układ immunologiczny.
Oleje rybne
Poza roślinnymi źródłami kwasów omega w świecie olejów istnieją także ich odpowiedniki pochodzenia zwierzęcego. Są to wszelkiego rodzaju oleje rybne, wśród których najpopularniejszy jest olej z łososia. Stanowi on oczywiście źródło wielu rodzajów kwasów tłuszczowych, jednak biorąc pod uwagę produkty rybne, warto wspomnieć także o jego niedalekim „krewnym”. Olej z węgorza, charakteryzujący się bardzo podobnym składem, wzbogacony jest dodatkowo o związki zwane karotenoidami. Substancje te odpowiadają za charakterystyczny pomarańczowy kolor marchewki i dyni. Karotenoidy, będące prekursorami witaminy A, należącej do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, powszechnie kojarzy się z właściwościami odmładzającymi. Wynika to między innymi z faktu, że wspomniana witamina A przyczynia się do usprawnienia procesu regeneracji tkanek oraz zapobiega wtórnym zwyrodnieniom nabłonka błon śluzowych przewodu pokarmowego, dróg moczowych i gruczołów. Z prozdrowotnym działaniem karotenoidów wiąże się także ich wpływ na zdrowie oczu. Wywierają one silnie ochronne działanie na narząd wzroku, przeciwdziałając pojawianiu się schorzeń takich jak zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej. Opisywane choroby związane są z procesem starzenia organizmu i następową degeneracją struktur oka. Z tego powodu u zwierząt starszych należy także zadbać o właściwy poziom tego rodzaju związków w diecie.
O dobroczynnym wpływie kwasów tłuszczowych na zdrowie ludzi i zwierząt świat nauki wie już od dawna. Nieustannie jednak odkrywane są kolejne pozytywne aspekty suplementacji WNKT. Dzięki bogatym właściwościom mogą stanowić wsparcie dla organizmu na każdym etapie życia, a dostarczane pod postacią olejów roślinnych i zwierzęcych mogą również urozmaicać posiłki czworonogów. Nie każdy opiekun zdaje sobie sprawę z istnienia ciekawego „skutku ubocznego” skarmiania olejów w diecie psa i kota. Chodzi tutaj o wpływ na właściwości organoleptyczne posiłków wzbogaconych o tłuszcze. Tłuszcz jest bowiem doskonałym nośnikiem smaku, który sprawia, że potrawy są bardziej atrakcyjne. Jeśli dodatkowo pochodzi z naturalnego źródła, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodając go do posiłków, urozmaicić codzienną rutynę żywieniową.